Lokförarlyan

Nu har jag bott i Göteborg i tre och en halv månad och tänkte det kunde vara kul att beskriva hur jag bor. Ni som vet om att ni är avundsjuka och följer allt jag gör även fast ni nästan dör av inre blödningar när ni läser om mitt liv borde inte läsa detta inlägget.

När jag fick jobbet på Green Cargo i Sävenäs så insåg man ju att det inte kommer att gå att jobba nätter och sen sätta sig i bilen och köra hem till Jönköping. Jag behövde en lägenhet som jag kunde sova i och sen pendla hem till Jönköping då och då.

Jag gick ut på Facebook och frågade om någon visste om någon lägenhet jag kunde få och det tog inte mer än 30 minuter förrän jag hade fått tag på en lya. Det var samma sak när jag flyttade till Stockholm. Jag har haft tur när det gäller sånt. Med charm, tur och kontakter kommer man långt.

Lägenheten är bara på 26 kvadrat och jag tyckte ca 6000 lät lite dyrt även fast jag hade råd, men åkte och tittade på den ändå, jag hade ju inte så mycket val, man fick ta det man fick helt enkelt.

Det var lätt att hitta till lokförarlyan som jag kallar den och den ligger i Stadsdelen Majorna mellan Chapmans torg och tysklandsterminalen. Lokförarlyan som ligger högst upp på 7 våningen med inglasad balkong med utsikt över Götaälv och Eriksberg charmade mig direkt.

Jag kallar den lokförarlyan för den är totalt ljudisolerad. Har aldrig hör ett enda ljud från grannarna. Den har fönster utmed hela ena sidan och de är täckta med både persienner och stora svarta rullgardinger som stänger ute all ljus och värme även dagtid. Två stora fläktar hjälper till att hålla klimatet på en bra nivå. Det det är perfekt för en lokförare som jobbar nätter och sover på dagarna.

I hallen finns en display där man kan se meddelanden från bostadsförmedlingen, se när det är träning på gång i danslokalen, man kan felanmäla saker i lägenheten och boka tvättid i någon av de 4 tvättstugorna och boka biorummet genom den. Om någon ringer på porttelefonen som får man meddelande i sin iphone  och kan öppna åt dem så de kommer in till en foalje med soffor om jag inte skulle vara hemma.

På bottenvåningen finns det gemensamma utrymmen man kan låna gratis. Vaktmästaren finns vid en disk varje morgon om man behöver prata med honom. Det finns en stor monitor så man ser spårvagnstiderna utanför. Ett “vardagsrum” med kök, diskmaskin mm och långbord för ca 14 pers och soffor och fotöljer som man kan låna om det är ledigt. Där sitter folk och festar, äter middagar med vänner mm.

Sen finns det ett till likande rum som går att boka. Det finns ett gym med ljudanläggning man kopplar in smartphonen till, hantverkstad, biorum med fetaste tv’n soffor och bioljud, xbox, blueray, uttag för hdmi och usb mm. Danslokal med ljudutrustning och spegelvägg, här ordnas även yoga, zumba, sittgympa mm gratis. En killbastu och en tjejbastu och olika omklädningsrum så att vänner som ska träna inte behöver byta om i lägenheten.

De som bodde här brukade bjuda hit vänner till de gemensamma vardagsrummen och göra pizza för att sedan ta med alla in i biorummet och se film.

Det finns ett ljusterapirum med sköna fotöljer och dagsljuslampor som man kan sitta och chilla i som ska ge samma uppiggande effekt som att vara utomhus dagtid. Perfekt för en lokförare som jobbar natt. Allt detta är gratis, det enda som inte är gratis är ett terapirum som de tar in massörer mm, det kan vara typ fotterapi för 100:- ena veckan och rosenmassage nästa. Vad som gäller  för denna veckan ser man i displayen i hallen.

Det finns även gemensamma filmvisningar vissa tider och fika för 10:- och ibland är det luncher mm för kanske 30:-. Det är gemensamma utflykter till Liseberg mm då och då. Alla dörrar öppnas med blippar eller taggar eller vad det kallas sen öppnas dörren automatiskt. Har jag bokat tvättstuga eller biorum tex så kan ingen annan öppna in dit med sina taggar.

El, internet och garage ingår i lägenheten och det tar 12 minuter till jobbet från att jag satt mig i bilen. Jag har köpt till lite kanaler till tv’n och det kostar mig bara 100:- i månaden.

Har man släkt och vänner på besök så finns det två lägenheter man kan hyra till dem. En 2 bädds för 150:-/dygn och en 4 bädds för 300:-/dygn. Så slipper man ha dem boende i lägenheten men de bor i samma hus ändå.

Spårvagnshållplatsen ligger precis utanför porten och det tar kanske 12-14 minuter in till Nordstan och kanske 20 minuter till Gamlestaden och därfrån 5-10 minuters promenad till jobbet. Helt perfekt för man behöver inte ens byta spårvagn för att komma till jobbet.

Precis runt hörnet finns massor av restauranger. Majorna kan jämföras med Södermalm i Stockholm på gott och ont. Det är massor med restauranger från alla världens hörn. Inom en radie på 200 meter så har jag sushi, kinamat, thai, indiskt, persisk, grekisk, italienskt, franskt, kebabhak, hamburgarhak, sportbar med stor stark för 29:-

Det finns thaimassage, fiskaffär, flera mataffärer och barer, bank och uttagsautomater, tobaksaffär mm. Det finns ett nattöppet seven eleven ca 300 meter bort och ett systembolag ca 500 meterbort. Allt finns här. Det bor en massa bohemer och esteter i Majorna med allt vad det innebär.

Jag trivs i Göteborg och jag har haft riktigt tur med att få denna lägenheten. Men som Björn Borg en gång sa när de sa att han haft tur som vunnit. “Ja, och ju bättre jag blev desto oftare hade jag tur.”

Är man lokförare så är man värd en lokförarlya helt enkelt.

Författare: Lokförarbloggen

Lokförare, djurvän, bloggare, löpare, ölbryggare, livsnjutare

4 reaktioner till “Lokförarlyan”

  1. Den kommentaren skulle vara på förra inlägget 😛

    Nice lya du verkar hittat. Jag hade gärna flyttat till Götet, men nu bor man ju där man bor 😉

Kommentera gärna, jag älskar att få kommentarer på mina inlägg