Världens bästa jobb

I fredags ställde jag klockan 2:00 och snoozade lite innan jag steg upp. Vi skulle köra dragarturer denna dag och började 3:30. Jag hade sovit tidigt och var inte så värst trött som jag trodde jag skulle vara.

Majorna låg tyst och öde när jag smög ner till garaget och hämtade bilen. Jag skulle plocka upp Svanen på Centralen som vanligt eftersom det ligger på vägen till jobbet. 3:00 kom han med all sin packning för det var hans sista dag på lokutbildningen i Göteborg.

Vi fick i oss en kopp kaffe innan vi gjorde oss iordning för några timmars “hårt slit”.

När vi började lokutbildningen så försökte handledarna fixa så vi fick rätt lok. Först skulle vi ha Rc lok och sen Rd. När de skulle fixa Rc-lok åt oss så sa Svanen att de skulle fixa Rc 1290 som är världens vackraste lok med sin orange originalmålning. Jag tror vi haft alla lok mellan 1289 och 1295 förutom 1290. Retsamt nära hela tiden.

Vi startade upp ett diesellok i lokstallet och klargjorde den. Sen växlade Svanen fram det med radiostyrningen och jag körde det som tjänstetåg ner till Skandiahamnen. Där väntade en taxi och Svanen fick sin andra resa över Älvsborgsbron på mindre än ett dygn. Lyckan var total. Jag fick även peka ut min lägenhet på Majorna för min handledare som bott i Majorna tidigare.

Taxichauffören tog värsta omvägen dit för han hittade inte verkade det som. Efter det blev det pingis mellan instruktören Andreas och Svanen. Vi hade några turer till under förmiddagen och allt flöt på bra och strax var vi klara. Jag skjutsade Svanen till centralen igen och vi satte oss på ett café och då kände jag att jag blev riktigt trött.

Klockan var strax innan 10 och när Svanens tåg kom åkte jag till Seven eleven på Majorna och köpte korv med mos och räksallad. Det är det enda jag äter nuförtiden känns det som. Har nog testat alla mosställen i hela Göteborg snart. =)

Jag sov några timmar och städade lite i lägenheten. 26kvm går fort att städa när man är van vid 93kvm. Gick ner och källsorterade allt skräp och alla kartonger från allt jag köpt till lägenheten i veckan. Fick gå två vändor till källsorteringen och efter det så såg lägenheten skinande ren ut igen.

Jag tog bilen hem till Jönköping och fixade med alla måsten där hela helgen. Kom tillbaks till Majorna på Söndag eftermiddag och ställde mig och började fixa med lägenheten igen med alla saker jag tagit med från Jönköping.

Igår var första gången jag åkte till jobbet utan Svanen. Det tog 12-13 minuter och är helt ok pendlingstid tycker jag. Nu funkade även inlogget till Körordern på min nya jobbplatta så jag kunde äntligen använda min egna platta och körorder.

Jag trodde jag att jag skulle ha en dragartur idag men jag tyckte det var konstigt för det var över så många timmar. Det var givetvis ingen dragartur. Ensamt lok ner till Kville för att hämta vagnar och sen dra dem till Alvesta.

Resan dit gick sådär. Det är enkeltspår och tight tidtabell. Man måste ligga på ganska bra för att vara i tid och utan linjekännedom, vagnar som börjar bromsa sent och halka på grund av duggregn som gör att man har väldigt svårt att komma upp i hastighet gör inte saken bättre.

Vi var 4 minuter sena på grund av stopp i signalen i Gubbero innan Lisebergstunneln. Efter Borås var vi uppe i 6 minuter. Till slut ringde TKL och sa att han ställer oss i sidan ett par minuter. Vi stod still i kanske 5 minuter innan vi fick tågmötet och när vi lämnade hestra var vi ca 20 minuter sena.

Hastigheten förändras ganska mycket upp och ner ända till Värnamo och på grund av att det slirade så fick man kämpa med slirbroms och sand i backarna. Men allt handlar om rutin och jag körde bättre och bättre och tillslut var vi väl 15 minuter sena.

Det var en Göteborgsförare med elev som tog över vårat lok och skulle gå på sina vagnar, bromsa dem och dra tillbaka till Göteborg. De hade väl helst haft lite mer tid på sig. Jag och min handledare Umeland gick til hotellet och checkade in och jag gick och köpte lite mat innan jag la mig. Sov som en stock och visste knappt vart jag befann mig när jag vaknade.

Det blir så nuförtiden. Ny lägenhet och många hotellrum runt om i landet gör att det tar ett tag innan man fattar vart man är när man vaknat.

Vårat tåg kom in lite tidigt men vi fick inte kör i signalerna förrän 4 minuter efter avgångstid. Hemresan gick bra, jag låg på bra hela vägen och låg som mest 10 minuter före tidtabellen. All slökörning på stambanorna hade gjort mig lite förslöad bakom spakarna men på kust till kustbanan så kommer man snabbt in i körningen igen.

Man ligger på så mycket det går och planerar körningen i minsta detalj. Kust till kust banan har vinklar som pekar uppåt när det kommer en stigning och nedåt när det är utför. Vid branta backar är det två vinklar istället. Man ser inte lutning eller längd men det är inte så viktigt. Man ser om det är en stor eller liten backe och åt vilket håll det lutar och det är allt man behöver veta. På något sätt lägger jag märke till de skyltarna bättre än de vanliga “promilleskyltarna”.

Jag blev tagen åt sidan på grund av att ett tåg var försenat och jag tappade väldigt mycket tid där men körde in det igen. Vi var tidiga till Sävenäs men då hade de inte plats på bangården så vi fick vänta utanför med vårat tåg. Min handledare sa att han var sugen på att köra lite tåg för det var längesen så jag hoppade av vid telefonkiosken och satte mig i bilen och åkte hem medans han väntade på att få hänga av vagnarna.

Jag körde raka vägen till Pölsemannen på Centralen och köpte korv med mos. Ett perfekt avslut på en bra dag.

Fixade med mobilen innan läggdags och fixade över alla mina kontakter till Google Contacts och därifrån till min jobbtelefon. Det var en inställning på simkortinställningarna som gjorde att mitt privata inte funkade i jobbmobilen som har uttag för två simkort. Det var någon inställning som stod på GSM och det var visst fel Det ska stå på det andra alternativet som är 5 bokstäver. Om något vill ha mer utförligbeskrivning så maila så får jag försöka hitta det igen. Men nu funkar allt.

Nu ska jag bara fixa plattan också, alla min favvoappar ska installeras och jag ska göra så att Adobe PDF reader blir första handsvalet på appar. Sedan ska jag dela mappen för nedladdningar i tex google drive så att när jag laddar ner en körorder så ska den automatiskt syncas med mina andra enheter. Det gör att om batteriet tar slut på plattan så finns den snabbt åtkomligt på mobilen.

Idag ska jag köra till Grums och tillbaka. Slutar väl runt 01:00 i natt om allt går som planerat. Fick meddelande om att det ligger julmackor till alla i kylen i orderrummet så maten för dagen körning är fixad.

I morgon är det lön, min första fulla lön och dessutom är jag ledig resten av veckan. Nu ska jag få i mig lite kinamat innan jobbet kallar.

Life is good! =)

Författare: Lokförarbloggen

Lokförare, djurvän, bloggare, löpare, ölbryggare, livsnjutare

Kommentera gärna, jag älskar att få kommentarer på mina inlägg